6/6/15

II Obradoiro de elaboración de pan bio con formento


Os dias 20 e 21 de xuño de 2015 celebrarase na antiga escola de Chan de Brito a segunda edición do obradoiro de pan ecolóxico da parroquia.


Presentación:

A agricultura e a panificación ecolóxicas actúan baixo un mesmo espírito. O agricultor favorece a actividade biolóxica do chan, o panadeiro favorece a actividade biolóxica da masa. O agricultor biolóxico non utiliza pesticidas nin abonos químicos; o panadeiro biolóxico non utiliza aditivos nin mellorantes. Para lograr seu obxectivo o agricultor utiliza métodos culturais (compostaxe, abonos verdes, rotacións, asociacións, etc); o panadeiro basea súa técnica en métodos de panificación utilizados durante xeracións (fermentacións longas e utilización do formento).

O pan bio pretende recuperar a idea do pan como alimento básico. Elaborado a partir de fariñas sen residuos e fermentado con “formento” (“lévedo nai”) volve ser o alimento básico de sempre. A elaboración na casa devólvenos o control sobre a nosa propia alimentación e permite facer un pan san e nutritivo.

Obxectivos:
1.    Explicar cales son as bases da elaboración do pan na casa, cales son os principais problemas que poden xurdir e como solucionalos.
2.    Coñecer as virtudes nutritivas do pan biolóxico feito con formento e do pan de landra.
3.    Recuperar antigas formas de elaboración do pan que permitan a autosuficiencia para o control de nosa propia alimentación.

Dirixido a:  Calquera persoa interesada en elaborar seu propio pan na casa

PROGRAMA:

Modulo Teórico:
v  Pequena historia do pan
v  Tipos de cereais e características
v  Vantaxes da moenda en muíño de pedra
v  Tipos de fariñas e composicións
v  Características do formento (“lévedo nai”)
v  Propiedades nutritivas do pan feito con formento
v  Ingredientes e aditivos utilizados en panadería bio e convencional
v  Procesado da landra para facer pan

Modulo práctico
v  Elaboración do formento e conservación do mesmo
v  Distintas formas de amasado
v  Principios e condicións durante a fermentación
v  Elaboración pan de trigo e pan de landra
v  A cocción en un forno “doméstico”
v  Problemas e solucións

Profesorado:  César Lema Costas. Apañador e Panadeiro biolóxico non profesional

Duración: 11 horas. Sábado 20 de 10 a 14 h. e de 16 a 19 h., e Domingo 21 de 10 a 14 h.

Número de participantes: Máximo de 13

Orzamento:  Prezo Libre: Ti pos o valor en función da calidade do obradoiro e da túa economía. (Prezo Libre non é de balde, nin é un donativo)

Infraestrutura e equipamento do local: Mesa para amasado, Ordenador e Canón proxector.

Materiais que deberá achegar cada participante:
-  Un recipiente (tipo bol) para amasado (con capacidade para 2 litros mínimo, e que non sexa de plástico), panos de liño ou algodón e unha prenda de lá para tapar o pan d camiño a casa.
-  Cada participante no obradoiro pode traer 2 Kg de trigo integral bio (ou espelta integral bio), ou ben compralo no propia aula deste obradoiro.

Máis información e inscricións: No teléf. 667380223 ou correo-e  chandebrito1807@gmail.com

No hay comentarios: